Rëndësia e marrjes së folateve gjatë procesit të shtatzënisë, ja çfarë duhet të dini

Rëndësia e marrjes së folateve gjatë procesit të shtatzënisë, ja çfarë duhet të dini

Folatet gjendet në një gamë të gjerë ushqimesh përfshirë perimet, drithërat, vezët dhe pemët. Njihet gjithashtu si vitamina B9.

Folatet janë një nga vitaminat B të cilat nevojitet për të bërë qelizat e kuqe dhe të bardha të gjakut në palcën e eshtrave, për të kthyer karbohidratet në energji dhe për të prodhuar ADN dhe ARN, shkruan MedicalNewsToday transmeton Gazeta Shneta.

Marrja adekuate e folatit është jashtëzakonisht e rëndësishme gjatë periudhave të rritjes së shpejtë, si shtatzënia, foshnjëria dhe adoleshenca.

Kërkesat e folateve rriten gjatë shtatzënisë dhe kohës së ushqyeshmërisë me gji për të nxitur rritjen e shpejtë dhe për të parandaluar defektet e tubit nervor në fetus.

Shkaqet më të zakonshme të mungesës së folatit përfshijnë një dietë joadekuate, alkoolizëm dhe vështirësi në absorbimin e lëndëve ushqyese.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Përfitimet e marrjes së folateve gjatë shtatzënsisë:

– Zvogëlon rrezikun e deformimeve të lindura;

– Ndër të tjera është e domosdoshme të konsumoni mjaft acid folik gjatë shtatzënisë për të mbrojtur nga abortet dhe defektet e tubit nervor në fetus.

– Hulumtimet e fundit kanë treguar gjithashtu se nivelet e folatit të babait para konceptimit të shtatzënisë mund të jetë po aq të rëndësishme sikurse nivelet tek nëna.

– Poashtu, folatet mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të depresionit postnatal. /Gazeta Shneta/

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *