Mekanizmi i veprimit të koronavirusit në organizëm bëhet përmes kësaj forme kyçe

Mekanizmi i veprimit të koronavirusit në organizëm bëhet përmes kësaj forme kyçe

Ne e kemi nënvlerësuar dhe keqkuptuar Covid-19 që kur u shfaq për herë të parë.

Dhe ndërsa mësojmë tutje, është e qartë se ky infeksion mund të jetë më shumë sesa një sëmundje e frymëmarrjes shkruan WebMD transmeton Gazeta Shneta.

Duke filluar nga rasti që mund të jetë një sëmundje gastrointestinale që shkakton vetëm diarre dhe dhimbje barku ose që mund të shkaktojë simptoma që mund të ngatërrohen me një ftohje ose grip.

Por, gjithashtu, mund të manifestohet më sytë rozë (konjuktivit), një hundë të ndezur, humbje të shijes dhe erës, dhimbje muskulore, lodhje, diarre, humbje të oreksit, të përziera dhe të vjella, skuqje të të gjithë trupit etj.

Në stade më të rënda, mjekët kanë raportuar gjithashtu se pacientët me virusin e fundit kishin dhe probleme të ritmit të zemrës, dështim të zemrës, dëmtim të veshkave, konfuzion, dhimbje koke, konfiskime, sindromi Guillain-Barre së bashku me problemet e reja të kontrollit të sheqerit.

Nuk është vetëm një ethe dhe kollitje, që çon në gulçim, siç menduan të gjithë në fillim.

Kjo e bën tepër të vështirë diagnostikimin dhe madje edhe më të vështirë trajtimin.

“Ky është një përparim i sëmundjes që ne kurrë nuk kemi parë për ndonjë infeksion të ri për aq sa kam punur në disa dekada” thotë Dr. Joseph Vinetz, një specialist i sëmundjes infektive në Shkollën e Mjekësisë Yale.

Pasi virusi është ngulitur thellë në trup, ai fillon të shkaktojë sëmundje më të rëndë.

Më konkretisht mund të ndodhë sulmi i drejtpërdrejtë ndaj organeve të tjera që kanë receptorë ACE2, përfshirë muskujt e zemrës, veshkat, enët e gjakut, mëlçinë dhe potencialisht sistemin nervor qendror.

Kjo mund të jetë një arsye për një gamë të gjerë të simptomave që Covid-19 mund të shkaktojë.

Gjetjet e hershme, përfshirë ato të autopsisë dhe raporteve të biopsisë, tregojnë se grimcat virale mund të gjenden jo vetëm në pasazhet e hundës dhe fytin, por edhe në lotët, jashtëqitjen, veshkat, mëlçinë, pankreasin dhe zemrën.

Një raport rasti gjeti prova të grimcave virale në lëngun rreth trurit në një pacient me meningjit. /Gazeta Shneta/

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *