Adenomioza, gjendja që mund të qëndron pas shkakut të periudhave të rënda menstruale

Adenomioza, gjendja që mund të qëndron pas shkakut të periudhave të rënda menstruale

Pavarësisht se u zbulua rreth 50 vjet më parë, adenomioza është një gjendje e cila është ende shumë e keqkuptuar dhe jo-diagnostikuar mirë.

Adenomioza është një sëmundje e zakonshme, beninje e mitrës. Ndodh kur rreshtimi i brendshëm i mitrës (endometriumi) thyen murin muskulor të mitrës (miometrinë), shkruan Bellybelly.au përcjell Gazeta Shneta.

Fatkeqësisht, përkeqësohet me çdo cikël të hormoneve, sepse plotësohet nga estrogjeni.

Një nga simptomat e adenomiozës është gjakderdhja e madhe menstruale.

Në fakt, humbja e madhe e gjakut si rezultat i adenomiozës është një nga shkaqet më të mëdha të mungesës së hekurit tek gratë, duke i vënë ato në rrezik të rritur të anemisë.

Nëse jeni vazhdimisht duke marrë tableta hekuri ose merrni infuzione hekuri, është koha të drejtoheni tek një specialist për të hetuar shkakun themelor.

Adenomioza mund të jetë vetëm në një vend (fokale) ose të përhapet në të gjithë muskulin e mitrës (difuze).

Mund të jetë i vendosur në pjesën e përparme të mitrës (anterior) ose në pjesën e prapme të mitrës (posterior), dhe gjithashtu mund të gjendet në pjesën e sipërme ose të poshtme.

Për të mësuar më shumë rreth komplikimeve gjatë shtatzënisë KLIKO KËTU.

Çfarë e shkakton adenomiozën?

Shkaku i saktë i adenomiozës është aktualisht i panjohur. Disa teori përfshijnë:

– Gjenetike / e trashëgueshme.

– Dëmtimi nga operacioni i mitrës.

Simptomat e adenomiozës:

– Gjakderdhje e rëndë menstruale.

– Mpiksja e gjakut gjatë gjakderdhjes menstruale, e cila mund të jetë aq e madhe sa një monedhë apo e madhe sa pëllëmba juaj.

– Gjakderdhje e gjatë menstruale, nga 7 ditë deri në tërë muajin.

– Dhimbjet menstruale (dismenorrea) të cilat mund të jenë të lehta ose të ndjehen si dhimbje të lindjes. /Gazeta Shneta/

 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *