Egjipti prezanton robotët që kryejnë testime për Covid-19

Egjipti prezanton robotët që kryejnë testime për Covid-19

Me Egjiptin që po përballet me një valë të dytë të koronavirusit, një shpikës po provon një robot të telekomanduar i cili mund të masë temperaturën e pacientëve dhe t’i paralajmërojë ata nëse nuk mbajnë maska ​.

Mahmoud el-Komy, i cili projektoi robotin, të quajtur Cira-03, thotë se ai mund të ndihmojë në kufizimin e ekspozimit ndaj infeksionit dhe parandalimin e transmetimit të virusit, shkruan Reuters.

Struktura e tij  e ngjashme me njeriun, mund të marrë analiza gjaku, të kryejë ekokardiogramë dhe rrezet X, dhe të shfaqë rezultatet tek pacientët në një ekran të bashkangjitur në gjoksin e tij.

“Unë u përpoqa ta bëja robotin të duket më njerëzor, në mënyrë që pacienti të mos i frikësohet. Kështu që ata nuk ndjehen sikur një kuti po ecën mbi ta. Ka pasur një përgjigje pozitive nga pacientët. Ata panë robotin dhe nuk kishin frikë. Përkundrazi, ka më shumë besim në këtë sepse roboti është më i saktë se njerëzit.”, tha ai.

Cira-03 teston një pacient për koronavirus duke zhytur mjekrën dhe më pas duke zgjatur një krah me një shtupë në gojën e tyre.

Abu Bakr El-Mihi, kreu i një spitali privat ku po testohet roboti, tha se ata po e përdornin robotin për të marrë temperaturën e kujtdo që dyshohej se kishte COVID-19.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *