Shifrat sa është rritur fuqia e shqiptarëve nga zgjedhjet

Shifrat sa është rritur fuqia e shqiptarëve nga zgjedhjet

Zgjedhjet parlamentare të Maqedonisë së Veriut kanë sjellë një rritje të ndjeshme të fuqisë potenciale të shqiptarëve, duke ju dhënë edhe numerikisht edhe cilësisht një pozicion të rëndësishëm, që do të duhet ta shfrytëzojnë me zgjuarsi.

Sipas të dhënave paraprake, partitë shqiptarë do të kenë 31-33 deputetë, çka është një forcë e shtuar dhe e rëndësishme në Parlamentin me 123 vende.

Sipas rezultateve zyrtare, ende jo përfundimtare, të gjithë partitë shqiptare kanë rritur numrat: Ali Ahmeti nga 12 deputetë është bërë me 14-16 deputetë, Aleanca e Zijadin Selës, nga 9 sot ka 12, ndërsa Lëvizja Besa ka 4 deputetë të siguruar në listën e përbashkët me LSDM. Ndërkaq, Menduh Thaçi ka marrë një deputet me PDSH-në e tij, ndërsa ka pasur 2, duke u regjistruar partia e vetme shqiptare që ul kuotën elektorale.

Ky është një zhvillim mjaft i rëndësishëm për shqiptarët, pasi nëse ata dijnë të bashkohen kanë një mundësi për të pasur një fuqi potenciale determinante jo vetëm për qeveritë e Shkupit, por për çdo ligj të rëndësishëm.

LSDM e Zoran Zaevit ka marrë 47 deputetë, 7 më pak se në zgjedhjet e 2016-s, ndërkohë edhe VRMO-ja e djathtë ka marrë gjithashtu 7 deputetë më pak se 4 vjet më parë.

Pra të dyja partitë maqedonase janë zvogëluar, ndërsa nuk kanë hyrë forca të vogla nacionaliste, përveç një partie të majtë të Dimitër Aspasiev që ka marrë 2 deputetë.

Sipas këtyre votave Zoran Zaev, që të formojë një qeveri të re, ka nevojë për 16 deputetë, të cilat asnjë parti shqiptare nuk i ka e vetme, kështu do të tentojë të marrë edhe BDI-në edhe Aleancën në qeveri.

Mirëpo aktualisht partitë shqiptare janë shumë të përçara dhe e urrejnë njëra-tjetrën në kushte polarizimi. Tashmë është e qartë se ata edhe pse me qëndrime të kundërta kanë arritur një fitore siç është shtimi i numrit të deputetëve në Kuvend.

Zaev ndoqi një taktikë shumë dinake për të marrë vota shqiptarësh, sepse pa ato ai nuk vjen dot në pushtet. VRMO-ja opozitare është realisht partia më e madhe ndër maqedonas edhe si pasojë e qëndrimeve të saj nacionaliste.

LSDM, duke futur partinë BESA brenda listës së tij elektorale, arriti të sigurojë shumicën relative, pra 2-3 deputetët më shumë për të marrë mandatin e formimit të qeverisë. Nga ana tjetër, lidhi koalicion me Zijadin Selën, duke sulmuar fort Ali Ahmetin. Kjo taktikë mobilizoi shumë shqiptarët: dolën në votime si ata që e urrejnë BDI-në e që nuk janë pak, por edhe përkrahësit e fortë të Ali Ahmetit, të cilët janë më shumë.

Si rezultat, shqiptarët morën më shumë vota e më shumë deputetë. Pikërisht kjo fuqi është çelësi që ka sjellë uljen elektorale të VRMO-së, e cila fitonte gjithnjë duke përçarë shqiptarët e duke ulur numrin e votuesve të elektoratit shqiptar.

Ali Ahmeti ka konfirmuar për vitin e 18 se është partia më e organizuar në Maqedoni ndër shqiptarët, që fiton çdo zgjedhje parlamentare, shumicën e bashkive shqiptrare etj. Zijadin Sela është rritur me 2%, duke zënë në politikën shqiptare në Maqedoni, vendon që ka pasur partia e Arbën Xhaferit, e cila me Menduh Thaçin po shkrihet si kripa në ujë pas çdo zgjedhjeje. Megjithatë, nëse nuk do të administrohet kjo fuqi e shtuar, atëherë, shqiptarët nuk do të kenë rast të dytë për të qenë kaq determinant sa sot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *