Pse duhet të ndaloni menjëherë së puthuri fëmijët në buzë? Flasin psikologët

Pse duhet të ndaloni menjëherë së puthuri fëmijët në buzë? Flasin psikologët

Shumë prindër preferojnë t’i puthin fëmijët e tyre në buzë. Postimi i fotove të tilla në rrjete sociale shpesh herë shkakton një diskutim të nxehtë nëse është e pranueshme apo jo. Mjekët thonë se fëmijët duhet ta ndjejnë që i doni dhe të ndihen të sigurt në mjedisin familjar. Por puthja në buzë nuk është ideja më e mirë për të shprehur dashurinë prindërore. Arsyet?

Mund të ndryshojë kuptueshmërinë e fëmijës për kufijtë personalë.

Buzët dhe goja janë kufijtë personalë të trupit të një fëmije, siç shpjegon psikologu Charlotte Reznick. Kur puthni një fëmijë në buzë, u tregoni atyre se kufiri i trupit të tyre është i hapur dhe se dikush mund të ndërhyjë në territorin e tyre pa asnjë problem.

Prindërit mund të rrisin rrezikun që fëmija të zhvillojë një “sindromë viktimë” me pamundësinë për të thënë “jo” dhe për të menaxhuar kufijtë e tyre personal.

Është jo-sanitare.

Mjekët, dhe veçanërisht dentistët, paralajmërojnë se ekziston një numër i madh i mikrobeve në gojën tonë që mund të mos infektojë të rriturit, por që mund të transmetohen te fëmijët dhe t’i dëmtojnë shumë ato. Dhe meqenëse fëmija ka një sistem imunitar më të dobët, sqaron Charlotte Reznick, disa infeksione të rrezikshme mund të hyjnë në trupin e tyre përmes pështymës.

Fëmija mund të fillojë të puthë njerëzit e tjerë në buzë si një shprehje simpatie.

Fëmija mund të fillojë të sillet në të njëjtën mënyrë siç u mësuat atyre në shtëpi, por jashtë rrethit familjar, duke puthur fëmijë ose të rritur të tjerë në buzë, si një mënyrë për të shprehur simpati. Psikologu thekson se, edhe sikur të ishte një gjest i pafajshëm nga ana e prindërve, fëmijët mësojnë gjëra nga mimika. Kështu që ata mund të përpiqen të përsërisin të njëjtin gjest me të tjerët, pa e kuptuar implikimin intim të këtij gjesti. Kjo është arsyeja pse ajo rekomandon që vetëm ta puthni fëmijën në faqe ose në ballë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *