A mund të ndikojë dehidratimi në presionin e gjakut

A mund të ndikojë dehidratimi në presionin e gjakut

Dehidratimi ndodh kur trupi juaj nuk ka lëngje të mjaftueshme. Mos pirja e lëngjeve të mjaftueshme ose humbja e lëngjeve më shpejt se sa mund t’i zëvendësoni ato mund të rezultojnë në dehidrim.

Dehidratimi mund të jetë serioz. Nëse lihet pa u trajtuar, mund të çojë në komplikime kërcënuese për jetën, si urgjencat që lidhen me nxehtësinë dhe problemet në veshka tregon healthline

Si ndikon dehidratimi në presionin e gjakut?

Presioni i gjakut është forca që gjaku juaj ushtron në muret e arterieve dhe venave. Dehidratimi mund të ndikojë në presionin e gjakut, duke bërë që ajo të rritet ose të ulet. Le të hedhim një vështrim më të afërt se pse ndodh kjo.

Dehidratimi dhe presioni i ulët i gjakut

Presioni i ulët i gjakut është kur leximi i tensionit tuaj është më i ulët se 90/60 mm Hg. Dehidratimi mund të shkaktojë presion të ulët të gjakut për shkak të uljes së vëllimit të gjakut.

Vëllimi i gjakut është sasia e lëngut që qarkullon në enët e gjakut. Mbajtja e një vëllimi normal të gjakut është e nevojshme që gjaku të jetë në gjendje të arrijë në mënyrë të duhur të gjitha indet e trupit tuaj.

Kur jeni shumë të dehidratuar, vëllimi juaj i gjakut mund të ulet, duke çuar në një rënie të presionit të gjakut.

Kur presioni i gjakut bie shumë pak, organet tuaja nuk do të marrin oksigjenin dhe lëndët ushqyese që u duhen. Ju mund të shkoni në shok.

Megjithëse nevojiten më shumë hulumtime, vlen të përmendet se dehidratimi mund të çojë në një rritje të presionit të gjakut për shkak të veprimit të një hormoni të quajtur vazopressin.

Vasopressina sekretohet kur ekziston një sasi e lartë solucionesh (ose niveli i natriumit) në gjakun tuaj, ose kur vëllimi juaj i gjakut është i ulët. Të dyja këto gjëra mund të ndodhin kur humbni shumë lëng.

Si përgjigje, kur dehidratoheni, veshkat tuaja reabsorbojnë ujë në krahasim me kalimin e tij në urinë. Përqendrimet e larta të vazopressinës gjithashtu mund të shkaktojnë enët e gjakut të shtrëngojnë. Kjo mund të çojë në një rritje të presionit të gjakut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *