E pazákontë/ Vídhen zyrat e Parlamentit Europian gjatë karántinës, 50 euro-deputetë prè e sùlmit

E pazákontë/ Vídhen zyrat e Parlamentit Europian gjatë karántinës, 50 euro-deputetë prè e sùlmit

Të paktën 50 eurodeputetë kanë deklaruar kompjutera, tableta dhe sende të tjera të vjedhura nga zyrat e tyre të Parlamentit Evropian ndërsa ata ishin larg Brukselit gjatë mbylljes për shkak të koronavirusit.

Vjedhjet duket se kanë ndodhur kryesisht ndërsa ndërtesa ishte praktikisht e zbrazët, me hajdutë që shkelnin nëpër gazeta dhe thyenin dollapët e sigurt në zyrat e eurodeputetëve për të marrë sende të vlefshme.

Deputeti gjerman Nico Semsrott, i cili kishte dy laptopë të vjedhur, tha se është i zhgënjyer nga mungesa e përgjigjes nga DG SAFE e Parlamentit Evropian, i cili merret me sigurinë. “Ky është një skandal i madh dhe nuk e di pse të gjithë po e mbyllin gojën,” i tha ai POLITICO.EU. “Ne jemi shumë të sigurt se ata [hajdutët] kaluan nëpër të gjitha gjërat tona, pasi dukej mjaft i çrregullt,” tha Semsrott, duke shtuar se ai kishte marrë raporte për “midis 40 dhe 100 eurodeputetëve” që zyrat e tyre ishin grabitur.

Semsrott paralajmëroi kolegët në lidhje me vjedhjet në një email grupi të hënën dhe postoi një video në YouTube duke treguar sesi hajdutët detyruan të hapnin sirtarin e tavolinës para se të përdornin një çelës brenda për të hapur një dollap të sigurt që përmbante kompjuterët (ata lanë pas paketimit të kartonit). Ai tha se DG SAFE nuk i kishte paralajmëruar eurodeputetët për vjedhjet.

Në mars, Presidenti i Parlamentit David Sassoli prezantoi masa të rrepta për të ndaluar hyrjen e vizitorëve të jashtëm dhe inkurajoi eurodeputetët dhe stafin që të punojnë nga vendet e tyre të lindjes si një masë paraprake kundër përhapjes së virusit. Parlamenti mbeti kryesisht bosh deri në maj, raporton Faxweb.al.

Një zëdhënës i Parlamentit tha që asambleja ishte informuar për vjedhjet në prill dhe “kishte rritur numrin e agjentëve të sigurimit që patrullojnë zyrat,” ndërsa “agjentët e tjerë kontrolluan hyrjet në ndërtesë.” Ajo shtoi se DG SAFE po heton vjedhjet dhe është në kontakt me autoritetet belge. Zëdhënësi tha se numri i ‘viktimave’ nuk ishte konfirmuar, por zyrtarë të tjerë thanë se numri ishte rreth 50 eurodeputetë.

Dita Cháranzova, një eurodepute Czecheke nga Grupi i Evropës së Rinovuar dhe një nënkryetare për siguri, tha që ajo i kishte kërkuar DG SAFE një raport mbi përparimet dhe do ta ngritte atë në mbledhjen e ardhshme të byrosë, e cila mbikëqyr çështje administrative.

“Për momentin, nuk është e qartë nëse është e izoluar apo raste më të përhapura,” tha Cháranzova. “Por bllokimi ka rritur shanset për akte të tilla pasi më pak njerëz ishin në ndërtesa gjatë krizës. Unë vetëm mund t’i inkurajoj anëtarët dhe stafin të raportojnë incidente të dyshuara,” shtoi ajo.

Massimo Casanova, një deputet nga Lidhja e Italisë, shkroi në faqen e tij në Facebook se ai kishte paraqitur një ankesë në Parlament pasi disa “njerëz të panjohur ” hynë në zyrën e tij. Casanova tha se “asnjë send nuk mungon”, por ai do të hetojë nëse dokumentet do të ishin marrë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *