“U ta hongsha piii, o ma hongsh kaaa”/ Mozzik thyen rrjetin me këngën

“U ta hongsha piii, o ma hongsh kaaa”/ Mozzik thyen rrjetin me këngën

Këngëtari i njohur shqiptar, Elton Deda ka reaguar áshpër për artistët e rinj duke shprehur shqetèsimin e tij për projektet që sjellin në treg. Sipas tij, pjesa më e madhe e tyre kanë vùlgaritet në tekstet e tyre muzikore.

“Ne kemi shumë pak këngë që kanë një poezi të mirë, shumica e atyre që qarkullojnë janë tepër vùlgare. Është e fríkshme sepse kur flasim për artin, flasim për formën më të lartë të estetikës njerëzore. Shumë pak synojnë për të pasur këngët e tyre origjinale, të kompozuara për ata. Në përgjithësi këndojnë covera, hiq dy-tre prej tyre,”– tha Elton Deda.

Ndër të tjera, theksoi se rënia e artistëve të kompletuar është fenomen tepër shqetèsues për muzikën shqiptare, prandaj bën thirrje që të bëhet ndryshim.

“Tregu është i mbingopur. Përditë vijnë dhe përditë ikin, duket se jemi një komb që na pëlqen të këndojmë. Gjejnë një model dhe i qepen atij modeli. Duhet hequr kjo gjë. Rrimë ngjitur me një model dhe vetëm përsëritet e përsëritet. Artistë me A të madhe kemi pasur goxha dhe nga viti në vit fillojnë e pakësohen. Është fenomen shqetèsues. Duhet të ndryshojmë mentalitet, të ndërgjegjësohemi se ka gjëra të reja në këtë botë. Kemi gjetur model shumë të kèq ky është problem. Këngët që dëgjojmë në radio kanë të njëjtin beet, të njëjtin tekst, të njëjtën muzikë, është si turke e përzier me ottoman. Nuk është e mirë nëse duam shohim civilizimin perëndimor,”- u shpreh këngëtari.

Kujtojmë se disa ditë më parë, reperi Mozzik publikoi këngën Madonna dhe mori miliona klikime në pak ditë. Nuk munguan krítikat e shumta për tekstin bánal në refren, ku thoshte, “U ta honksha piiiii, o ma honksh mu kaaa”. Ndonëse nuk përmendi emra, këto projekte me tekste pa asnjë kuptim konsiderohen si vùlgare në tregun muzikor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *